- Článek z Inspirace 3/2018
Idea, kterou se společnost Makers of Sustainable Spaces (MOSS) v Amstoradamu snaží naplnit, je vytvářet zelené oázy na střechách a v interiérech budov. Příkladem „jedlé“ zelené střechy je zahrádka HOPP v hotelu Casa, která je řešena modulárním systémem HRBS (Hydroponical Rotational Botanic Service). Jedná se o truhlíky osázené směsí bylinek, které jsou předpěstované v profesionálních místních zahradnictvích a vyměňují se u zákazníka v požadovaných intervalech. Bylinky se pěstují v biokvalitě a použité truhlíky se čistí a znovu osazují. Na terase hotelu Casa jsou obaly pro truhlíky vestavěny do polointenzivní zelené střechy, která je osázena trvalkami a keři.
Díky vynikajícímu marketingu, který těžil z nabídky stále čerstvých bylin a přísad do koktejlů a jídel, se investice majitelům vrátila v průběhu dvou sedmiměsíčních sezón, což dokazuje, jak atraktivní může být produkční střešní zahrada. Toto řešení je typickým příkladem win-win situace: prospěšné pro veřejnost, majitele i životní prostředí.
Na jaře 2018 otevřela MOSS městskou farmu o rozloze 75 m² nad kruhovou restaurací v Utrechtu. Ve skleníku tam pěstují více než 600 plodin sedmdesáti odrůd. Skleník byl postaven ze skladebného demontovatelného systému, protože za patnáct let má být přesunut na jiné místo. Jídelníček je z 80 % vegetariánský, všechny používané plodiny jsou vypěstované ekologicky šetrným způsobem v Nizozemsku.
Dalším příkladem jedlé střechy je apartmánový hotel Zoku v Amsterdamu, který slouží především pro dlouhodobé pobyty. Střecha hotelu kombinuje venkovní posezení a zimní zahrady bujně osázené vegetací. Studio MOSS je autorem nejenom osazovacího konceptu, ale také designového nábytku, který respektuje architektonický styl budovy a umožňuje integraci chytrého zavlažovacího systému.
Pro městské zemědělství neexistuje jediné správné řešení. Je potřeba vždy zvažovat kde, pro koho, a za jakým účelem chceme produkční zahradu na budově zřídit. Pomůckou a inspirací může být bezplatný webový portál Upfarming.net, který soustřeďuje projekty z celého světa a třídí je podle specifických technologií, cílových skupin a obchodních modelů.
V současném potravinovém systému jsou nutné zásadní změny, o které se musí zasadit každý. Nemělo by nám být jedno, jak a kde se pěstuje to, co jíme a jak se potraviny dostávají na naše talíře. Je nutné stanovit standardy, které by umožnily přístup k bezpečným, místním, různorodým, na živiny bohatým potravinám. Je to záležitost nás, konzumentů, ale i producentů a obchodníků. Vzhledem k tomu, že ve městech již žije více než polovina světové populace a jsou odpovědná za 70 % světových emisí CO2, je potřeba, aby se odpovědní politici a obyvatelé měst chopili strategické role a podpořili místní produkci potravin.
Překlad a redakční úprava: Jana Šimečková
V Inspiraci 3/2018 dále najdete
Vyjadřuje slovo „údržba“ tvůrčí zahradnickou práci?
Jiří Mareček
Co neznáme, to nemůžeme chránit pro následující generace
Pavel Vaida
Průhledy do historie XVI.
„Zdravíme se čest práci“
Petr Mičola
Štěrkové trávníky – náhrada asfaltových ploch
Jana Zdražilová
Stromové substráty, jejich hodnocení a použití
Martin Dubský
Krameterhof aneb permakulturní přístup v praxi
Kateřina Smutná
Zaujal vás obsah tohoto čísla Inspirace?
Objednejte si ho v tištěné podobě!
Autor článku
Kelai Diebel
Objednejte si předplatné
časopisu Inspirace, který vychází v tištěné podobě 4x ročně a cena ročního předplatného činní 290 Kč.